Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 13.01.2011
  Bureauprofiel

 • Bureauprofiel

  Lilith Ronner van Hooijdonk ontwerpt narratieve architectuur waarbij het verhaal van de opgave centraal staat. De architectuur werpt een nieuwe blik op de opgave en verrast met verbeelding. Vanuit deze basis werkt het architectenbureau aan een breed scala opgaven. We werken nauw samen met opdrachtgevers aan particuliere woningbouw en projecten in de publieke ruimte. Op eigen initiatief doen we uiteenlopend onderzoek naar thematieken binnen de architectuur zoals de verhouding tussen architectuur en landschap of het plekmaken met architectuur.

  De basis voor elk project is het streven om een perceptieverandering van de locatie of het gebouw teweeg te brengen. De context biedt aanknopingspunten om op voort te bouwen; een nieuwe ingreep kan de kijker op een andere manier naar de omgeving laten kijken. Het ontwerp zoekt naar de rijkheid van de context of de opdracht. Deze rijkheid wordt vertaald in een ontwerp passend op de locatie. In de relatie tussen omgeving en het nieuwe ontwerp ontstaat een volgend verhaal dat de kracht van de omgeving versterkt. Zonder modieus te zijn proberen wij een hedendaagse architectuur neer te zetten.

  Concrete projecten waar aan gewerkt wordt zijn de transformatie en verbouw van panden tot woningen, de bouw van een woonhuis, maar ook het ontwerp van publieke plekken als een podium en tent op het Schouwburgplein, een plein aan de Diergaardesingel in Rotterdam en een Performatieve Ruimte in Eindhoven. Zo hebben we in de afgelopen jaren drie interieurs opgeleverd en twee zijn er in aanbouw, waarbij we zowel het ontwerp als de directievoering doen. Momenteel ontwerpt het bureau een vrijstaande kangoeroewoning, treedt het op als adviseur voor de Gemeente Rotterdam bij het ontwerp van een plein en publiceren we in verschillende media.

  Lilith Ronner van Hooijdonk is in 2010 opgericht door Lilith van Assem, Lieke van Hooijdonk en Elsbeth Ronner. Sinds 2016 heeft Lieke van Hooijdonk zich teruggetrokken en wordt het bureau geleid door Elsbeth Ronner en Lilith van Assem.

  Lilith van Assem (Alkmaar, 1980) is in 2010 cum laude afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft richting architectuur, samen met Lieke van Hooijdonk en Elsbeth Ronner. In 2008 studeerde zij aan de Esquela Tecnica Superior de Arquitectura in Madrid, Spanje. Lilith was werkzaam bij Rooijakkers en Tomesen architecten, Ontwerpers A’dam en Artgineering in Rotterdam. Momenteel is Lilith actief op verschillende academies als visiting critic en gastdocent aan de TU Delft. CV

  Elsbeth Ronner (Oostzaan, 1984) studeerde in 2010 cum laude af aan de Technische Universiteit Delft richting architectuur, samen met Lilith van Assem en Lieke van Hooijdonk. Ze organiseerde de International Design Seminar Indesem 2007 in samenwerking met Winy Maas en ze won de tweede prijs bij Builing for Bouwkunde in 2009. Ze doceert aan de TU Delft en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Daarnaast levert Elsbeth diverse tekstuele bijdragen aan verschillende media en is zij secretaris van het Genootschap Architectura et Amicitia. CV

  Medewerkers
  Madeleine Mans – 2016/2017
  Jimmy Stegeman – 2016
  Dirk Gonzáles Veugelers – 2016
  André Cramer – 2014
  Clémence Boru – 2013
  Anne de Ruyter – 2012