• 07.11.2016
    De Bloemenwinkel

  • De Bloemenwinkel

    Samen met architect Sanne van Manen heeft Lilith Ronner van Hooijdonk gewerkt aan een ontwerp voor een appartementengebouw in Oostende, België. Op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Goedheidstraat in Oostende voorziet sociale huisvestingmaatschappij de Oostendse Haard een gebouw dat plaats biedt aan tien woningen voor senioren. De hoek is een markante plek in de stad aan de entree van tuindorp Westerkwartier. Het maakt deel uit van een ensemble van drie gebouwen rondom een plein. Het ontwerp beoogt een ankerpunt te zijn door als herkenbaar volume een verbinding aan te gaan met de omliggende bebouwing.

    Plaats Oostende
    Opdrachtgever Sociale huisvesting Oostendse Haard
    Status laureaat
    Jaar 2016
    Oppervlakte 935m2

    72

    Het gebouw heeft aan de weg een monumentaal front van 6 lagen. Met een verlaging tot 5 lagen maakt het gebouw een beweging naar de wijk. De sculptuur van het volume ontstaat verder door een sterke plint te maken ten opzichte van een uitkragende gevel op de hogere verdiepingen aan het plein. De relatie tussen de wegzijde en de pleinzijde wordt versterkt door de gele bakstenen op de gevel aan de weg om de hoek te plooien in de plint en tegelijkertijd het materiaal terug te laten komen op de 2 bovenste lagen aan de Goedheidstraat. De gevelcompositie en detaillering zijn gebaseerd op knipogen uit de wijk.

    De kwaliteit van de woningen, gebaseerd op levenslang bouwen, ligt in de ruime en open entree op het gelijkvloers, de heldere organisatie van de plannen georiënteerd op de zon, de grote raamopeningen voor lichttoetreding en uitzicht en het hoge afwerkingsniveau. Het gebouw volgt de duurzaamheidsambitie van de bouwheer en is voorzien van o.m. zonnecollectoren.