• 11.10.2013
  De Kleine Straat

 • De Kleine Straat

  Rotterdam Archiguides heeft Lilith Ronner van Hooijdonk gevraagd een schetsontwerp te maken voor een kavel op de Zwart Janstraat in Rotterdam. Het schetontwerp wordt gemaakt in het kader van Gluren bij de Buren, een initiatief van de gemeente Rotterdam om de stad als woonstad bekend en zichtbaar te maken. Het kavel waar wij een ontwerpvoorstel hebben gemaakt wordt momenteel verkocht middels een loting. Belangrijkste vraag in het kader van het festival is het onderzoeken van de mogelijkheden om in een winkelstraat toch een passende woning voor een gezin te ontwerpen. Op zaterdag 11 oktober presenteerden we het voorstel op locatie. Zie hier het resultaat.

  Plaats Rotterdam
  Opdrachtgever Rotterdam Archiguides
  Status schetsontwerp
  Jaar 2013
  Oppervlakte ca. 300 m2

  Het plot heeft een uitzonderlijke breedte van 10 meter. Deze breedte maakt het mogelijk twee woningen naast elkaar te realiseren. De woningen bevinden zich op de eerste verdieping. Op straatniveau is een bedrijfsruimte van 65m2 bedacht. De woningen zijn bereikbaar via een steeg naar een patio aan de achterzijde. Vanuit de patio gaat een luie trap omhoog naar de ingang van de woningen. Dit principe is gebaseerd op twee schilderijen. De eerste van Vermeer met de titel De Kleine Straat en de Moedertaak van Pieter de Hoogh. Beide schilderijen geven een gradatie aan van publiekheid. Aan de voorzijde bevindt zich de formele voorgevel terwijl naar de achterzijde het familieleven plaatsvindt.

  Het is mogelijk een woning over twee lagen of over drie lagen te bouwen. Hiermee kan de grootte van het huis variëren van 130 tot 180 vierkante meter. Het hart van de woning wordt gevormd door een wenteltrap die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. Zo ontstaat er een relatie tussen de woonkamer en keuken die zich in de grote woning over twee etages verdeelt.

  De bouwkosten van de woningen en de bedrijfsruimte bij elkaar bedragen ca. € 1400,- per vierkante meter. Omgerekend komt dit voor de grote woning op € 320.000,- en voor de kleinere woning op €230.000,- . Hier zijn wel de kosten van de bedrijfsruimte in opgenomen, zodat de bewoners de ruimte kunnen verhuren en inkomsten kunnen generen.

  De woningen zijn speciaal geschikt voor gezinnen. Naast de ruime entreehal op de begane grond waar de kinderjassen kunnen hangen, is er veel bergruimte. Op het straatniveau s er een berging grenzend aan de patio. Bovenop deze bergingen is een buitenruimte bedacht waar kinderen veilig spelen. Tot slot kan de woning uitgebreid worden en zijn de verdiepingen flexibel in te delen.