Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 02.12.2010
  Proloog

 • Proloog

  Dit is de Proloog van De metamorfose van de Coolsingel, of de weldadige kaalslag van de Stad, waarin de basis van de metamorfose van de Coolsigel in Rotterdam wordt prijsgegeven.

  In Rotterdam, de stad van daden in plaats van woorden, de stad van het verkeer en het lawaai, de stad waar geen bouwkraan onbenut wordt gelaten, daar is uit de historisch beladen leegte een leegte ontstaan zonder weerga. Een metamorfose heeft de drukke hoofdas doen veranderen in ledigheid. Als door een deus ex machina is uit de bouwwoede in het hart van Rotterdam een plek ontstaan door een kaalslag. Een ruimte waar de rust zijn intrede zal doen, waar de merel en de mus zullen broeden en waar de mensen van Rotterdam de stad zich eigen zullen maken.

  De kracht van een metamorfose is machtig. De geschiedenis leert ons wat het effect kan zijn van metamorfosen. Door Rembrandt geschilderd, staat hier de jager Actaeon, links achter in het tafereel. Hij begluurt de kuise godin Diana aan de rechterzijde van het doek. Als straf verandert zij Actaeon in een hert, waarna hij verslonden zal worden door zijn jachthonden. Kan hieruit opgemaakt worden wat de bestemming zal zijn van de Coolsingel, komt ook deze noodlottig aan zijn einde?

  Kunnen we Goethe’s theorie over de metamorfose van planten bestuderen om het gevolg van de metamorfose in te kunnen schatten? Goethe beschrijft in zijn theorie de groei en ontwikkeling van planten, die volgens hem sterk afhankelijk is van de context waarin ze groeien. Een roos is een rode roos, vanwege het klimaat waarin zij groeit, ook heeft de bloem stekels, vanwege de context. Neemt ook de landingsbaan een specifieke vorm aan om in de stad te passen?

  Of moeten we het verhaal van Kafka over Gregor Samsa als precedent zien. In de novelle Die Verwandlung, wordt de geschiedenis van een handelsreiziger beschreven, die zonder reden verandert in een tor. Omdat hij als enige kostwinnaar het gezin onderhoud en nu niet meer kan werken, moeten de gezinsleden zich aanpassen, om ook geld in te brengen. Vader gaat weer werken, moeder doet werk aan huis, en ook de dochter ontspruit in een mooie jonge vrouw. Na de dood van Gregor is het gezin op positieve wijze veranderd. De eerste metamorfose van Gregor, zet dus een tweede metamorfose van de omgeving in gang.