Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 30.04.2014
  Diergaardesingelplein Rotterdam

 • Diergaardesingelplein Rotterdam

  In opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en de Alliantie Westkruiskade hebben wij een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van het plein aan de Diergaardesingel in Rotterdam. Het driehoekige plein bevindt zich tussen een slecht onderhouden woonwijk met veel sociale huur en de nieuw aan te leggen ‘rode loper’ van Rotterdam die het nieuwe station gaat verbinden met de binnenstad. Een verbetering van het plein moet deze twee gebieden beter met elkaar verbinden.

  Plaats Rotterdam
  Samenwerking met Herman Lamers
  Opdrachtgever CBK Rotterdam, Alliantie Westkruiskade
  Status schetsontwerp
  Jaar 2013

  Samen met kunstenaar Herman Lamers bedachten wij een ingreep die refereert aan de geschiedenis van de plek. Tot de Tweede Wereldoorlog vormde de Diergaardesingel de entree naar de oude Diergaarde en trof je er zebra’s, leeuwen en giraffen. Het beeld van een verlaten nest is dan ook het uitgangspunt voor de voornaamste ingreep, de vijf levensgrote ooievaarsnesten die de ruimte maken tot een buitenplaats aan de rode loper.

  Het asfalt op het plein wordt vervangen door een bestrating van onregelmatig driehoekvlak, naar analogie van de hoofdvorm van het plein. Het is in verschillende niveaus gebroken, waardoor het aansluit op de galerij aan de zuidkant en de horecavoorzieningen aan de Kruiskade. Ook worden er picknickbanken geplaatst die het karakter versterken van een plek waar de passant, maar ook de buurtbewoner een tijd kan verpozen.