Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 30.01.2014
  Beelden

 • Beelden

  De Diergaardesingel ligt in het centrum van Rotterdam, vlak bij het station.

  Hier lag eens de oude Diergaarde

  met paarden, neushoorns en kamelen.

  In de Tweede Wereldoorlog werd het gebied van de oude Diergaarde gebombardeerd en bleef er niet veel over en de Diergaardesingel bleef aan de zuidkant kaal. Tot er in de jaren 1980 sociale woningbouw van Mecanoo werd gebouwd.

  Het ontwerp is gebaseerd op het idee van een rustplek. Een rustplek tegenover de ‘rode loper’ die van het station naar de binnenstad voert.

  Het ontwerp bestaat uit verschillende elementen. Bijvoorbeeld de vloer die naar klassiek voorbeeld, de ruimtelijke hoofdvorm adopteert en vertaalt in een vloerpatroon, zoals hier gedaan door Dudok in Hilversum.

  Het driehoekige plein wordt dan omgezet naar een driehoekig patroon.

  De bestaande galerij wordt aangepakt. Hij is te klein. Dat kan worden opgelost door het grondvlag te verlegen en daarmee de massa van de galerij te vergroten.

  Het plein wordt opgedeeld in drie niveaus die verschillende plekken definiëren.

  Op het plein komen picknickbanken waar je je friet kunt eten, de krant kunt lezen of nog wat kunt werken.

  Vijf ooievaarsnesten worden op het plein geplaatst. Zij verwijzen naar het verlaten nest van de Diergaarde maar nodigen ook uit tot het maken van een eigen plek. Ze zijn wat gek, frivool, en geven daarmee een verhaal en een identiteit aan het plein.

  In één van de nesten staat de zebra die, ontsnapt tijdens het bombardement, door de puinhopen van Rotterdam dwaalde.

  De verlichting is opgenomen in de verschillende elementen van het plein waardoor aparte straatverlichting niet nodig is.