Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 07.06.2017
  Herbergen 2017

 • Herbergen 2017

  Plaats Kraggenburg, Noordoostpolder
  Samenwerking met Stichting Herbergen
  Onderdeel van designers in residence-programma
  van Jurgen Bey en Rianne Makkink
  Status gerealiseerd
  Jaar 2017

  In 2017 bestaat de Noordoostpolder 75 jaar. Na de drooglegging in 1942 werd de polder volgens strikt ontwerp efficiënt ingericht voor landbouw en sociaal welzijn van de nieuwe bewoners. Intussen schuurt de planning van toen met de werkelijkheden van nu en dreigt ze obstakel te worden bij de huidige uitdagingen.

  Tijdens het 75-jarig jubileum organiseert Stichting Herbergen – een samenwerkingsverband tussen kunstenaars en architecten – het project Schurende erfenis. Samen met bewoners, arbeiders en bezoekers bestudeert Stichting Herbergen de plekken waar de huidige Noordoostpolder uit haar voegen barst. Is het erg dat agrariërs geen opvolgers vinden voor hun bedrijf en wat betekent schaalvergroting voor het landschap? Hoe verandert de komst van grote groepen arbeidsmigranten de samenleving in de polder? En hoe ziet de sociale structuur er 75 jaar later uit? Deze kwesties vormen het uitgangspunt voor het project Schurende erfenis.

  De resultaten presenteerden we tijdens de manifestatie op 27 en 28 mei in Kraggenburg op het erf van Jurgen Bey en Rianne Makkink.

  Download hier het naslagwerk over Herbergen 2017.