• 30.01.2014
    Het verhaal van de Grootboekzaal

  • Het verhaal van de Grootboekzaal

    Op uitnodiging van de Rijksgebouwendienst maakten wij een visie voor de herontwikkeling van de Grootboekzaal tot multifunctionele feest- en vergaderzaal. De Grootboekzaal is onderdeel van de huisvesting van de huidige Algemene Rekenkamer in Den Haag. Het oorspronkelijke Grootboek werd in 1868 ontworpen door Rijksbouwmeester C.H. Peters voor de opslag van de rijks-administratie. Inmiddels is het grootboek gedigitaliseerd en ten tijde van de opgave was de ruimte dan ook in gebruik als opslag.

    Samenwerking met Franken pm
    Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
    Status visiepresentatie
    Jaar 2012

    ‘De baksteen, als minderwaardig materiaal langen tijd behandeld, mogt nu weder ziende blijven en werd van nu af, als profil-, en vorm- en glazuur-steen zelfs betrokken in de ornamentale behandling van het bouwwerk.’ C.H. Peters, 1914

    Ons voorstel was de transformatie te baseren op een huidige interpretatie van de baksteen. Als geboren Groninger toonde Peters interesse voor de Romanogotische kerken en elementen uit deze architectuur inspireerden hem in zijn eigen ontwerpen.

    Een belangrijke vraag vanuit de opdrachtgever betrof de oplossing van het hoogteverschil van de oud- naar de nieuwbouw. Wij stelden voor een heuvel over de volledige breedte te maken.

    Uitgevoerd in baksteen

    Of de ruimte te voorzien van een podium waarbij de randen vrij zouden blijven.

    Onder het podium zouden alle installaties kunnen worden opgenomen waardoor de boheemsebogen vrij zouden blijven.

    Voor de buitenruimte stelden we voor een onderverdeling te maken in de ‘buitenzaal’ en het ‘achterom’. Op het achterom blijft ruimte voor de bestande distributiefuncties.

    Terwijl de buitenzaal met feestjes en partijen extra ruimte biedt.