Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 20.03.2013
  Hooi een huis

 • Hooi een huis

  Lilith Ronner van Hooijdonk heeft in samenwerking met Franken Inkoop&Realisatie een vrijstaande woning ontwikkeld die u een landelijk leven biedt aan de rand van de stad. Inspiratie voor vorm en materiaal is gevonden in de hooischuur. Het stro, dat vroeger werd opgeslagen onder het dak, wordt hier gebruikt om, wellicht door uzelf, de wanden mee te bouwen. Het bouwplezier wordt vergroot wanneer u zelf ook de binnenwanden met leemstuc afwerkt.* In dit huis leeft u met de seizoenen: ramen op het zuiden, met zicht op de tuin, laten het zonlicht en -warmte binnen. Zo geeft de kas in de zomer ruimte aan het buitenleven terwijl in de winter de ventilatielucht wordt voorverwarmd. Grenzend aan de kas liggen de leefruimten. Een kleine (studeer)kamer, een eetkamer en een keuken. Daarachter bevinden zich de slaapkamer en badkamer. Onder het dak bevindt zich een entresol. De wanden van stro en een dak van hennepvezel zorgen voor een hoogwaardige isolatie. De kas, zonneboiler en warmtewisselaar in de douche reduceren het energieverbruik. Deze compacte villa is gericht op een bewust leven in de omgeving.

  Plaats Nijmegen
  Samenwerking met Franken ir, De Strofabriek en Boom Delft
  Jaar 2013

  Omgeving
  Het gebied Vossenpels ligt op een bijzonder mooie plek, net aan de andere kant van de Waal bij het centrum van de stad Nijmegen. Het stedenbouwkundig plan voorziet in een groene wijk, met een voorkeur voor duurzame woningen. De voormalige functie van de wijk, het kweken van gewassen, zal ook zichtbaar worden in de nieuwe wijk.

  Het ontwerp voor het gebied Vossenpels kenmerkt zich door een grote betrokkenheid van de bewoners. De bewoners zijn geraadpleegd bij de verkaveling van het gebied en hebben inspraak gehad met betrekking tot de functies die verspreid worden in de nieuwe wijk. Er is veel groen in Vossenpels, dat door de toekomstige bewoners mede wordt onderhouden.

  Het project Hooi een huis is ontwikkeld voor de regeling Ik bouw betaalbaar Nijmegen. Deze regeling maakt het mogelijk voor bewoners met een kleine portemonnaie toch een eigen huis te bouwen. De woning kan echter ook, met enige aanpassingen, gerealiseerd worden voor mensen die niet binnen deze regeling vallen.

  Woning
  Het ontwerp voor de datcha ‘Hooi een huis’ sluit naadloos aan op het agrarische karakter van de wijk. De compacte woning op het vrijstaande plot heeft een landelijk karakter. De helling van het dak refereert aan oude boerderijen, en de kas aan de zuidzijde van de woning is natuurlijk een directe verwijzing naar de kassenbouw in de omgeving. Het verschuiven van de volumes maakt dat het gebouw zich naar alle kanten van het kavel richt, waardoor het een vriendelijke inpassing in het gebied krijgt. Het zware dak is uitnodigend om onder te verblijven, terwijl de kas naar de tuin juist een open karakter heeft.

  De compactheid van de woning wordt gestuurd vanuit duurzame overwegingen. Om een huis echt duurzaam te maken moet het volume klein blijven. Dit neemt niet weg dat het een ruime woning is, vanwege het speelse dak. In de nok is een extra kamer bedacht, waar een extra slaapkamer kan worden gemaakt voor logés of een kind. Extra ruimte wordt ook gecreëerd in de kas. De kas is een ruimte van 4,5 x 8m, waar de eettafel kan worden neergezet, een kinderspeelkamer, een werkkamer of een zitgedeelte. Het voordeel van de kas is dat hij snel opwarmt op koude dagen. Zodra er een beetje zonneschijn is, stijgt de temperatuur. Gemiddeld genomen kan driekwart van het jaar de ruimte worden gebruikt. In de winter wordt ook de ventilatielucht aangetrokken vanuit de kas, waardoor er minder energie verloren gaat bij de ventilatie van de woning.

  Een andere belangrijk uitgangspunt voor het maken van een duurzame woning is het bouwen met duurzame materialen. Hierbij wordt niet alleen bedoeld dat er een zo groot mogelijke isolatiewaarde wordt behaald, maar dat de toegepaste materialen ook duurzaam verkregen worden. Stro is uiteraard in overvloed beschikbaar, en ook hout is een hernieuwbaar materiaal. Voor de isolatie van het dak wordt niet gewerkt met stro, maar met hennepvezel. Aan de binnenzijde van de woning worden de wanden afgewerkt met leemstuc. De afwerking van het dak is in watervast spaanplaat. Ook de kastenwanden zijn van houten plaatmateriaal. Deze wanden bieden niet alleen veel opslagruimte, maar zorgen ook voor de constructie van het dak. Het toegepaste hout wordt onbehandeld opgeleverd. Dit draagt bij aan het rustieke karakter van de woning.

  De isolatiewaarden van de wanden en het dak bedragen respectievelijk 6 en 8,5. Deze isolatiewaarde wordt met name verkregen door middel van de dikte van de wanden. De openingen die zich in de warme kern van het huis bevinden, bestaan uit meervoudig glas. Door de toevoeging van hoogwaardige installaties, zoals een zonneboiler en mechanische ventilatie op basis van CO2 aansturing, wordt de efficiënte verwarming van het huis uitgebreid. Het is een mogelijkheid een houtkachel te maken in de woning. Door de hoge isolatiewaarde, de compactheid en de efficiënte installaties hebben het effect dat het totale gasverbruik teruggedrongen kan worden tot 400m3 gas per jaar. De maandelijkse lasten zullen dus sterk teruglopen ten opzichte van een normaal verbruik van tussen de 1200 en 2000m3.

  Aan de buitenzijde wordt de woning bekleed met houten rabatdelen. Dit zijn onbehandelde houten delen die in de loop van de tijd vergrijzen. Het dak wordt voorzien van een zwarte ‘dakleer’. Deze ‘dakleer’ wordt toegepast zodat u die in de toekomst kan bedekken met sedum. Sedum zijn een soort vetplantjes, wat het voordeel heeft dat het enerzijds de isolatiewaarde verhoogt, en anderzijds de regen langer vasthoudt, waardoor het niet in de riolering zal stromen, maar gefilterd wordt.

  Het ontwerp kan afhankelijk van de specifieke voorkeuren van de toekomstige bewoner aangepast worden. U kan kiezen uit verschillende soorten stucwerk of een aangepaste indeling. In een later stadium kan de woning architectonisch gezien gemakkelijk uitgebreid worden. Het speelse volume laat ruimte over om rondom extra kamers te realiseren.

  Bouw
  Naast een aansprekend ontwerp is het proces, de weg tot realisatie van het huis, van groot belang. De periode van de bouw van de woning maakt het mogelijk voor de toekomstige bewoner toe te groeien naar het huis, en gaandeweg beslissingen te maken.

  Franken Inkoop&Realisatie zal de bouw van het project doen. Maar niet op een traditionele wijze, maar op een vernieuwende manier die past bij het project. Een manier waarop de kopers nog meer inspraak krijgen in het bouwproces. Franken I&R organiseert het proces en weet op het juiste moment de toekomstige bewoner en opdrachtgever van het huis te betrekken in de besluitvorming.

  Het proces verloopt als volgt. Wanneer u besluit het ontwerp Hooi een Huis te realiseren, zullen er eerst een aantal gesprekken volgen. Gezamenlijk zullen uw wensen worden afgewogen, en bekeken worden op de haalbaarheid. Vervolgens overlegt u een intentieverklaring, waarin u aangeeft verder te gaan met Franken als Inkoop en Realisatie en Lilith Ronner van Hooijdonk als architectenbureau. Vanaf dat moment zullen alle partijen zich inzetten om het ontwerp tot realisatie te brengen. Deze partijen worden uitgenodigd door Franken.

  Franken Inkoop en Realisatie is geen gewone bouwer of aannemer. Franken neemt de verantwoordelijkheid op zich om per onderdeel van het te bouwen project de werken apart aan te besteden. Het voordeel hierbij is dat er per onderdeel, van de fundering tot de wanden, het dak en de installaties, wordt bekeken welke vakman zowel op kwaliteit als op prijs het beste scoort. Voor de totstandkoming van het ontwerp van Ik bouw betaalbaar Nijmegen is gekeken naar verschillende partijen waarmee het huis gebouwd wordt. De fundering zal door een andere partij aangelegd worden als het bedrijf wat de wanden maakt.

  Tijdens het bouwproces zal dus een voortdurende terugkoppeling plaatsvinden naar de opdrachtgever, waardoor deze veel meer invloed kan uitoefenen op het bouwproces. Tegelijkertijd kan de handige klusser zelf meebouwen aan het huis. De woning zal worden gemaakt door middel van strobouw. Dit houdt in dat er een houten skelet wordt gebouwd, waarin het stro samengebracht wordt. U kan meehelpen het stro te plaatsen in de eigen woning. Hetzelfde geldt voor de leem die in het interieur wordt aangebracht. Er kan een leemworkshop georganiseerd worden met experts, waarna de leem eigenhandig aangebracht kan worden door u of uw vrienden. Hiermee bespaart u uiteraard op de totale kosten.

  Als u daar geen zin in heeft, en liever het hele proces overlaat aan de professional, dan bent u uiteraard ook aan het goede adres. Franken heeft ruime ervaring met zowel grote als kleinere projecten. Tijdens deze projecten treedt Franken op als bedrijf wat de kosten en de tijdsplanning strak in de gate houdt. Om zo aan het eind van de bouw uiteindelijk tot een prachtig project te komen.

  Mede mogelijk gemaakt door