• 15.02.2013
    Interieur Drie

  • Interieur Drie

    Het hoekpand uit 1927, gesitueerd aan de hoofdstraat van de Scheveningse volksbuurt Duindorp, ligt op loopafstand van de Noordzee. De begane grond is verbouwd van winkel, herkenbaar aan het grote etalageruit, tot kleine woning. Originele elementen zijn bewaard, gecombineerd met een nieuwe ruimtelijke indeling geschikt voor starters, strandmensen en thuiswerkers.

    Plaats Den Haag
    Opdrachtgever particulier
    Status gerealiseerd
    Jaar 2013
    Oppervlakte 90m2
    Bouwbegeleiding Van Denderen Projecten & Vastgoed
    Constructeur IMd Raadgevend Ingenieurs

    De verbouwing van het pand van winkel tot woning vraagt een herindeling van de plattegrond, waarbij de winkelruimtes worden omgevormd tot leefruimtes, een badkamer, keuken, toilet en bergruimten. Daarnaast worden de installaties en isolatie volkomen vernieuwd en aangepast aan de huidige normen. Opvallend is de breedte van het hoekpand, ongeveer 15m bij 8m in de diepte en de diagonale muur waarlangs de entree is gevestigd. De achterzijde van het appartement grenst aan een tuin georiënteerd op het zuidwesten. De wens van de opdrachtgever is een scheiding tussen de meer publieke ruimtes van de woonkamer en keuken en de private ruimtes van de slaapkamers en badkamer.

    De voormalige entree van de winkel met de brede deur is gehandhaafd, zodat de ontvangsthal van de woning langs de winkelpui ligt. De keuken en woonkamer zijn in het verlengde van de hal langs de voorgevel geplaatst. De opmerkelijke breedte van het pand levert een lichte en ruimtelijke leefruimte. De slaapkamers en badkamer liggen aan de rustige achterzijde van het pand en worden gescheiden van de andere leefruimtes door de oorspronkelijke gang in het midden van de woning te handhaven.

    De afzonderlijke ruimten vloeien in elkaar over door ruime openingen. Zo is de hal een verblijfsruimte door de overmaat en het grote glasoppervlak in de gevel. De ruimte van de keuken is afgebakend, maar tegelijkertijd wordt er door de openingen een verbinding gelegd met de woonkamer en de tuin. Vanuit de woonkamer is zicht naar de tuin door twee muurdoorbraken, waardoor er een coulissenwerking in de ruimte ontstaat. Een grote deur in de opening van de slaapkamer schermt de kamer, wanneer gesloten, af van de rest van het huis. Wanneer de deur geopend is, vormt het een wand in de slaapkamer die de richting vanuit de woonkamer naar de tuin benadrukt. Zo is een extra ruimte gecreëerd waar de bewoner een studieplek of leesplek kan maken.

    Een aantal elementen uit de voormalige slagerij zijn behouden gebleven in het nieuwe ontwerp. Naast het behouden van de etalageruit in de gevel zijn ook aan de binnenzijde bestaande muuropening ingezet om de ruimtelijkheid van de woning te versterken. De keuken staat in een bestaande opening, waardoor van achter het aanrecht een doorzicht ontstaat naar de tuin. De kleine slaapkamer is in de voormalige koelcel geplaatst. De grote deuropening voor de koelcel is ingevuld met een formaat deur geschikt voor een woning, met daaromheen houten wandpanelen die de voormalige opening markeren. Door grote vlakken aan te brengen in de gang tussen woon- en slaapgedeelten, verandert de gang van smalle doorgang tot ruime hal. Als tegenhanger van het nieuwe materiaal als stuc en de vloer is ook een deel van het metselwerk in het zicht gelaten. Echt karakteristiek zijn de keramische tegels die overal in het pand als wandbekleding waren gebruikt. In de grote slaapkamer zijn deze tegels in het zicht gelaten als herinnering aan de eerdere functie van het pand.

    De toekomstige bewoner van het appartement was bij ontwerp en bouw niet bekend. Als doelgroep is de woning ingericht voor starters met een werkruimte of kinderkamer. Belangrijk is alle bergruimte, die ondanks de geringe oppervlakte van de woning, op meerder plekken in de woning gerealiseerd is. Want zo is het mogelijk voor jonge gezinnen en fervente strandgangers om hun surfspullen of racefietsen een plek te geven.