• 21.06.2013
    Interieur Eén

  • Interieur Eén

    Twee ouders en een kind wonen in een appartement in een woongebouw van Diener & Diener op het KNSM-eiland te Amsterdam. De bestaande leefruimte is opgedeeld in een loggia, een woonkamer en een afzonderlijke ruimte voor de keuken. De vraag voor de verbouwing is het verenigen van de opgedeelde leefruimte; het opnemen van de loggia bij het zitgedeelte zodat de leefruimte van de woning wordt verplaatst naar de gevelzijde en het licht en uitzicht optimaal worden gebruikt en het ontwerpen van een nieuwe open keuken.

    Plaats Amsterdam
    Opdrachtgever particulier
    Status gerealiseerd
    Jaar 2013
    Oppervlakte 130 m2
    Aannemer JWK Bouw

    De circa tien jaar oude woning is toe aan vernieuwing. Het is een ruim appartement, met een brede woonkamer, maar vanwege de indeling is dit niet zichtbaar. Het appartement is ontworpen met een inpandige loggia die nagenoeg ongebruikt is met als gevolg dat de woonkamer zich in het donkere midden van het appartement bevindt. Daarnaast ligt de bestaande keuken afgezonderd van de woonkamer zodat er geen contact mogelijk is met het zitgedeelte. Aangrenzend aan de keuken is een opslagruimte die de breedte van het appartement ontneemt.

    Het bestaande interieur kenmerkt zich door kleurgebruik en veelheid van details. Het zakelijke appartement is door de fijnzinnige smaak van de opdrachtgevers ingericht tot een kleurrijk ensemble van materialen, tekeningen, bloemen en foto’s. De meubels hebben als gemeenschappelijkheid een pastel kleuraccent in groen, roze of blauw. Dit vormt de basis om een nieuw ontwerp te maken voor de woning.

    De opdrachtgevers willen een technische vernieuwing van het appartement. Ze willen de loggia wegnemen, zodat het woongedeelte naar de gevel verplaatst kan worden. De radiatoren worden vervangen door vloerverwarming. De vrouw is een fervent koker en wil graag een nieuwe keuken. Het ontwerp beantwoord aan deze vraag door de keuken centraal in de woning te plaatsen met uitzicht via de woonkamer naar buiten. De achterwand van de keuken wordt gevormd door de berging, die naar het midden van de woning is verplaatst. De woonruimte ligt nu aan de gevelzijde met vrij uitzicht over de IJhaven.

    De nieuwe indeling benadrukt de breedte van de woning. De ruimte wordt overspoeld door licht en is vrij indeelbaar, zodat de indeling van de woonkamer gemakkelijk is aan te passen aan de wensen van de bewoners. De keuken vormt het hart van de leefruimte. Er kan gekookt worden zonder het contact te verliezen met het spelende kind. Het ontwerp van de keuken verwijst naar de moeder van alle keukens: de Bruynzeelkeuken van Piet Zwart. De detaillering, waarbij het kastje verdiept ligt ten opzichte van het deurtje, geeft diepte aan het volume en versterkt het lijnenspel. Zo gaat de keuken een relatie aan met de uitgekiende objecten van de opdrachtgevers.

    De vormgeving van de totale ruimte is een studie naar een herinterpretatie van het kleurgebruik in de woning. Er worden verschillende pasteltinten overwogen voor de vloer, de keuken en de schuifdeuren. Deze onderdelen definiëren het interieur en benadrukken zo de ruimtelijkheid van het appartement. Uiteindelijk kiezen we voor een turquoise achterwand van de keuken, een grijs blok, een blauw schuifdeur in de hal en een roze schuifdeur naar de slaapkamer. De vloer is het veld waar alle kleuren op samenvallen: een lichte ondergrond.

    De kleurstelling wordt benadrukt door een specifieke keuze van het materiaal. De roze schuifdeur is gemaakt van HPL met een eikenhouten handvat, terwijl de blauwe schuifdeur gelakt is en een RVS handvat heeft. Het grijze vrijstaande keukenblok is gemaakt van Colorply, zodat het platte vlak een ander uiterlijk heeft dan de ribben van de keuken. De turquoise achterwand bestaat uit een veelheid van materialen: glanzende tegels van Mosa, een Corian keukenblad en half transparant gelakte keukenkastjes waardoor de vlam van het beukenhout zichtbaar is. Dit spel van materialen sluit zich aan bij het bestaande interieur en laat het meubilair en de nieuwbouw naadloos samen komen.

    Het is een druk gezin. De man en de vrouw werken allebei. Lilith Ronner van Hooijdonk heeft daarom niet alleen het ontwerp gemaakt maar ook de selectie van de aannemer verzorgt, de bouwbegeleiding op zich genomen en een deel van de inkoop voor haar rekening genomen. In gesprekken bij de opdrachtgever thuis zijn eerst de wensen verkend, is het ontwerp aan de hand van maquettes en tekeningen besproken en aangescherpt en is de bouw voorbereid. Tenslotte was het zomer en konden de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden plaatsvinden tijdens de vakantie van het gezin. Bij thuiskomst wachtte een nieuwe ruimte.