• 20.01.2011
    Masterplan en personeelsgebouw Containerpark Berchem

  • Masterplan en personeelsgebouw Containerpark Berchem

    In samenwerking met Huiswerk Architecten (Antwerpen) maakte Lilith Ronner van Hooijdonk het definitief ontwerp voor het masterplan en het personeelsgebouw Containerpark Berchem. Het ontwerp voor het masterplan en het personeelsgebouw is een onderzoek naar de waarde van architectuur in de consumptiemaatschappij en de boodschap van de architectuur in een milieustraat.

    Plaats Berchem, België
    Opdrachtgever Gemeente Berchem
    Samenwerking met Huiswerk Architecten, Antwerpen
    Status in uitvoering
    Jaar 2010
    Budget 403.000 euro incl. BTW

    De entree van het containerpark wordt gevormd door het personeelsgebouw aan linkerzijde en de luifel aan rechterzijde. Deze poort geeft toegang tot het verhoogde bordes waar de bezoekers hun afval kunnen lossen. De volle containers, die op 40cm onder maaiveldniveau zijn geplaatst, worden via een afgeschermde route door de vrachtwagens weggevoerd. Zo wordt de efficiency gewaarborgd.

    De dominante positie van het personeelsgebouw wordt aangegrepen om de rol van architectuur ten aanzien van hergebruik te onderzoeken. De gevelcompositie wordt gevormd door een grote verscheidenheid aan recyclebare en gerecyclede materialen, variërend van lattenwerk van TechWood en duurzame TJI-liggers van Finnforest. Het vervlechten van herkenbare materialen zorgt voor verrassende combinaties. Deze compositie is zo een architectonische vertaling van object trouvé. Ook de plattegrond is gevormd door de verschillende programmaonderdelen tegen elkaar aan te schuiven.