De Bloemenwinkel

Een liefdesverklaring aan ornamenten

balkons hebben glazen balustrades en bieden maximaal uitzicht, ook als je zit
balkons hebben glazen balustrades en bieden maximaal uitzicht, ook als je zit

De Bloemenwinkel

Een liefdesverklaring aan ornamenten

Lokale Huisvestingmaatschappij De Oostendse Haard heeft de opdracht gegeven bij de entree van de tuinwijk Westerkwartier in Oostende (België) een nieuw appartementengebouw te ontwerpen voor ouderen. We stellen voor een gebouw te maken met een genereuze entreehal die toegang geeft tot tien appartementen. Elk van deze woningen heeft de representatieve ruimten gericht op het voorliggende plein. Het gebouw is tegelijkertijd een baken langs de hoofdweg naar het centrum van Oostende, maar reageert ook wat betreft schaal op de achterliggende woonwijk. Herkenbare ornamenten van naastgelegen gebouwen sieren in hedendaagse vormentaal de gevel.

de gevel knikt de hoek om en past zich langzaam aan aan de omringende huizen
de gevel knikt de hoek om en past zich langzaam aan aan de omringende huizen
het gebouw vormt samen met de kerk een ensemble aan het plein
het gebouw vormt samen met de kerk een ensemble aan het plein
de entree van het gebouw, met o.a. een oplaadstation voor scootmobielen
de entree van het gebouw, met o.a. een oplaadstation voor scootmobielen
maquette van een interieur
maquette van een interieur

Achtergrondverhalen

gevel aan de Goedheidstraat
gevel aan de Goedheidstraat
gevel aan de Nieuwpoortsesteenweg
gevel aan de Nieuwpoortsesteenweg
doorsnede
doorsnede
plattegrond begane grond
plattegrond begane grond
principe plattegrond van een verdieping met 2 appartementen
principe plattegrond van een verdieping met 2 appartementen
principe plattegrond van een verdieping met 2 aangepaste appartementen
principe plattegrond van een verdieping met 2 aangepaste appartementen
plattegrond van de dakverdieping
plattegrond van de dakverdieping

Colofon

 

Locatie: Oostende

Opdrachtgever: Sociale Huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard

Jaar: 2016

Status: laureaat

Programma: 10 appartementen voor ouderen

Oppervlakte: 935 m2

Samenwerking met: Sanne van Manen

Gebouw De Bloemenwinkel Volgend verhaal 1 / Volgend verhaal

Over Lilith Ronner van Hooijdonk:

Het bureau is gestart in 2010 in Rotterdam. Wij ontwerpen narratieve architectuur waarbij het verhaal van de opgave centraal staat. Dat verhaal kent verschillende lagen: aansluiting op de context, reageren op bouwtradities, individuele wensen van de opdrachtgever, duurzame inpassingen en technische kansen. De architectuur komt met een nieuwe blik en verrast met verbeelding. Ons werk reikt van transformaties en verbouwingen tot het ontwerp van publieke plekken als een Performatieve Ruimte in Eindhoven, en van het bouwen van een kangoeroewoning in Amsterdam tot het onderzoeken van het vak en het schrijven van verhalen.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem, Lieke van Hooijdonk (2010-2016)

Medewerkers: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Zij schreven over ons: Architectuur.nl

Ontwerp: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Alles op deze website is gelicenseerd onder de Creative Commons licentie CC BY-NC-ND 4.0.

Contactgevens:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: 06 14887206
Lilith van Assem: 06 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH werkt met De Nieuwe Regeling 2011