Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 13.02.2017
  ONSbank

 • ONSbank

  De 17de eeuwse Boedelkamer was de fysieke manifestatie van de verandering die destijds werd doorgevoerd: schuldenaren werden vanaf dat moment niet langer ter dood veroordeeld, maar gingen in de Boedelkamer in gesprek met hun schuldeisers om tot een overeenkomst te komen. Deze nieuwe denkwijze werd gerepresenteerd met kunst.

  Opdrachtgever Het Instituut, Architectuur Lokaal
  Jaar 2016
  Status afgerond

  ONSbank geeft je vleugels

  De ambitie in het werkveld van de huidige schuldhulpverlening lijkt te zijn vervlogen. Dit uit zich in een bureaucratische aanpak, onzichtbaar in het straatbeeld en een visieloos interieur. De aanpak van ONSbank is anders, op twee manieren. De ONSbank proclameert een duurzame aanpak als het gaat om schuldenproblematiek. Tegelijkertijd is kunst de kern van het programma van de ONSbank. Met elkaar, met kunstenaars, coaches, schuldeisers en schuldenaren wordt de schuld op een duurzame manier aangepakt.

  Zoals destijds bij de Boedelkamer moet deze radicale vernieuwing zichtbaar zijn om effect te hebben. Het ontwerp kent daarom twee facetten, die beide hun eigen functie vervullen.

  Aan de buitenkant kiezen we voor een emblematisch, herkenbaar symbool: de vleugel. We verwijzen hiermee naar moeders vleugels, of ‘ONSbank geeft je vleugels’. Ze flankeren de entree, die daarmee het uithangbord voor de ONSbank wordt.

  Het verhaal van Odysseus krijgt zijn weerklank in het ontwerp van het interieur als toevluchtsoord in moeilijke tijden. Het programma van de ONSbank wordt in het interieur per ruimte vertaald. Zo krijgt de schuldrustruimte een democratische bank waar de posities niet vooraf zijn vastgelegd. In de auditieruimte plaatst een spiegelwand de gebruikers tegenover zichzelf in plaats van tegenover elkaar. De verschillende ruimten met een eigen karakteristiek ondersteunen het proces van de deelnemers om te komen tot een duurzame oplossing.

  Dit concept voor de ONSbank kan toegepast worden op uiteenlopende locaties. Opent er een nieuwe locatie, dan zijn de vleugels een direct herkenningspunt voor de ONSbank.