Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 02.08.2011
  Panorama Rotterdam

 • Panorama Rotterdam

  Op de vooravond van de Dag van de Architectuur 2011 verrees op het Schouwburgplein in Rotterdam het tijdelijke paviljoen Panorama Rotterdam. Voor één dag stond het bouwwerk te midden van het winkelend publiek en fungeerde als aankondiging van de Dag van de Architectuur. Nietsvermoedende mensen die een ommetje maakten over het Schouwburgplein of de Lijnbaan uitkwamen, werden door het paviljoen in aanraking gebracht met de fenomeen van de Dag van de Architectuur. Bezoekers konden in het halfopen bouwwerk in de interactieve installatie van Studio Rewind meebouwen aan een nieuwe skyline voor Rotterdam.

  Plaats Rotterdam
  Opdrachtgever AIR (Architectuurcentrum Rotterdam)
  Installatie Studio Rewind
  Uitvoering Frack Poulain
  Constructeur David in ‘t Veld
  Status gerealiseerd
  Jaar 2011
  Budget 3.600 euro incl. btw

  De Dag van de Architectuur is een evenement dat de aandacht vestigt op de gebouwde omgeving. Goede architectuur kan plekken aangenamer maken, kan het gebruik stimuleren en kan tot nieuwe inzichten en ideeën leiden. Dit geldt voor professionals, maar zeker ook voor de bewoners en gebruikers van de gebouwde omgeving. Panorama Rotterdam is dan ook niet alleen een aankondiging van de Dag van de Architectuur, maar is tegelijkertijd als bouwwerk zélf een tijdelijke invulling van het idee ‘architectuur’ en draagt als zodanig tijdens de dag het gedachtegoed uit.

  De thematiek van de Dag van de Architectuur 2011 is ‘zelf verzonnen’. AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, heeft middels drie invalshoeken inhoud gegeven aan de thematiek. Dit zijn respectievelijk het plezier van het opdrachtgeven, het plezier van het ontwerpen en het plezier van het verzinnen. Aan het plezier van opdrachtgeven heeft AIR invulling gegeven door Lilith Ronner van Hooijdonk te vragen een paviljoen te ontwerpen. Lilith Ronner van Hooijdonk kwam met een zelfverzonnen idee voor een paviljoen, en door in het paviljoen een interactieve installatie te bouwen zullen bezoekers zelf ook met de thematiek van de Dag van de Architectuur in aanraking worden gebracht. Studio Rewind heeft de interactieve installatie in het paviljoen bedacht en uitgevoerd.

  Lilith Ronner van Hooijdonk ziet de thematiek ‘zelf verzonnen’ als synoniem voor een prematuur idee dat de architect schetst. Een eerste verbeelding is een verzinsel, maar zodra het idee naar de realiteit wordt gehaald, wordt het object bedacht. Het object verwordt van een verzinsel een bedachte constructie. De verbeeldingskracht is het grootst aan het begin van het proces, maar alleen bij een goede uitvoering, wordt de bedachte constructie een realistisch ontwerp. Dit is de basis van het architectonisch ontwerpen.

  Als een van de weinige steden in Nederland heeft Rotterdam een uitgesproken skyline. De Erasmusbrug, de Montevideo en de Nationale Nederlanden geven een kenmerkend beeld aan de stad. Dit stadslandschap kan in de interactieve installatie Make Your Own Skyline van Studio Rewind naar eigen inzicht gerangschikt worden in een nieuw panorama. In Panorama Rotterdam wordt een fictieve skyline van Rotterdam, gemaakt door de bezoeker, op een nieuwe manier getoond.

  Fictieve beelden in de architectuur zijn niet nieuw. In de 18e eeuw werd voor dit doel een speciaal gebouwtype uitgevonden door Robert Barker. Net als in het op Barkers ideeën voortbordurende Panorama Mesdag in Den Haag, ontwierp hij een ronde opstelling voor het tonen van een panorama. Vanuit dit idee is Panorama Rotterdam ontworpen. In een cirkelvormig paviljoen wordt de bezoeker uitgenodigd de installatie te bedienen. Het resultaat wordt zichtbaar op de binnenwand van het paviljoen. Het panorama bestaat uit een houtskelet constructie en verkrijgt zijn stijfheid door het plaatmateriaal.