• 08.12.2015
    Hoogvliet Vista

  • Hoogvliet Vista

    Hoogvliet is een buitenwijk van Rotterdam. De wijk is omzoomd door een prachtig langgerekt park. Een heuvel in het park geeft zicht over de grenzen van de wijk naar de haven en industrie. Deze heuvel is momenteel als relict van een oude weg een anoniem element van de bufferzone en maakt nog geen logisch en herkenbaar onderdeel uit van het park. Door een observatiehut op de heuvel te plaatsen wordt de natuurbeleving zelf het karakter van deze plek.

    Plaats Hoogvliet, Rotterdam
    Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
    Status prijsvraag, 2e prijs
    In samenwerking met LINT landschap architecture
    Jaar 2015
    Oppervlakte 50 m2 uitkijktoren en 500 m2 landschap

    Hoogvliet-Vista

    De groenstrook richting de panoramaheuvel wordt ingezaaid met een wit- en geelkleurig bloemenmengsel dat zowel de diversiteit aan planten in het park zal vergroten als nieuwe fauna aantrekt. Hiermee wordt de route vanaf Hoogvliet aantrekkelijk gemaakt. Tijdens een evenement worden buurtbewoners betrokken bij het inzaaien van de bedden en er worden openlucht-biologielessen georganiseerd voor de scholen uit de buurt. De bestaande wandelpaden worden naar boven toe verlengd met een langzame route om de heuvel heen en een steile snelle route aan de voorzijde. Op strategische plekken komen meubels die specifiek zijn gericht op het aantrekken van insecten en dieren.

    Boven aan de heuvel komen de paden samen en leiden naar een ensemble van observatiehutten. Dit type bouwwerk is bij veel mensen bekend en benadrukt de relatie met de natuur. De observatiehutten bieden zicht op de drie karakteristieke plekken van Hoogvliet: het park, de wijk en de industrie. In de constructie worden verschillende typen nestkasten opgenomen. De hutten worden aan elkaar verbonden door een trap die aanleiding geeft tot verschillende manieren van gebruik zoals een workout, spelen of het bekijken van de omgeving. De heuvel die nu abrupt eindigt, wordt door het bouwwerk afgemaakt.