Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 30.12.2014
  Onderzoek

 • Onderzoek

  In opdracht van Atelier Rijksbouwmeester onderzocht Lilith Ronner van Hooijdonk in samenwerking met Studio Moniker de toekomst van de rijkswerkplek. Met name het flexwerken wordt als een probleem ervaren. De omslag naar activiteitengericht werken is nog niet gemaakt. De lege bureaus staan in schril contrast met de werkplekken van vroeger waar de activiteiten van de eigenaar zichtbaar waren.

  1

  2

  3

  Maar ook de persoonlijkheid van de eigenaar was leesbaar. In de film Leon van Luc de Besson neemt de hoofdpersoon (een huurmoordenaar) zijn kamerplant mee van hotel naar hotel. De plant voor het raam markeert zijn aanwezigheid.

  Skeuomorphism
  Studio Moniker en LRvH zijn op zoek gegaan naar het element of het minimale wat nodig is om een werkomgeving prettig te maken en waar werknemers zich thuis voelen. Daarvoor leenden wij het begrip skeuomorphism. Skeuomorphism wordt in de computerbranche gebruikt om nieuwe concepten te introduceren. Om de stap van een analoge naar een digitale wereld niet te groot te maken wordt de vormtaal uit de fysieke wereld overgenomen op het beeldscherm hoewel daar technisch gezien geen noodzaak voor is.

  4

  5

  6

  7

  8

  LRvH en Studio Moniker gebruikten het begrip skeuomorphism om op op een begrijpelijke manier de activiteit te kunnen koppelen aan de identiteit van de werkplek. We keken naar voorbeelden waar de materialisering van een object of een ruimte iets zei of het functioneren ervan.

  9

  10

  11

  12

  13

  14

  Werknemers kunnen de ruimte aanpassen op de werkzaamheden middels een sprong in de ruimte. Op de website www.skeu0-office.com presenteren wij een generieke kantoorruimte die gesynct kan worden met het werk.

  Soorten werkvloer

  15