• 27.07.2014
  Tent Schouwburgplein

 • Tent Schouwburgplein

  Het Schouwburgplein in Rotterdam is een plek voor vertier en verblijf. Tijdens het zomerseizoen wordt er bijna ieder weekend een evenement georganiseerd, van yoga tot Rotterdam Circusstad. Het faciliteren van deze evenementen ligt in handen van Verenigd Schouwburgplein. Om de omstandigheden te kunnen optimaliseren voor een optreden heeft de vereniging Lilith Ronner van Hooijdonk de opdracht gegeven tot het ontwerp van een podium met overkapping. Het voorstel is een kleurrijke tent die het aankomende optreden aankondigd.

  Plaats Rotterdam
  Opdrachtgever Verenigd Schouwburgplein
  Status ontwerp
  Jaar 2013
  Oppervlakte 40 m2

  Het Schouwburgplein wordt omgeven door drie belangrijke culturele instelling van Rotterdam, de Pathé bioscoop, De Doelen en de Rotterdamse Schouwburg. Het plein is door Adriaan Geuze ontworpen als een 35 centimeter hoog podium met de skyline van Rotterdam als decor en vier grote lichtmasten als spotlights. De gebruikers van het plein vullen het toneel.

  Het Verenigd Schouwburgplein zet zich in om de zichtbaarheid van de aangrenzende culturele instellingen op het plein te versterken door optredens en activiteiten te faciliteren. Met de recente renovatie van het plein door West 8 is een accent in de vorm van een glooiing aan het plein toegevoegd waar optredens en bijeenkomsten kunnen plaatsvinden.

  Vanuit de ervaring van het Verenigd Schouwburgplein is gebleken dat een echt podium en een beschermende constructie tijdens de zomermaanden van grote meerwaarde zullen zijn in de programmering van het plein. Een verhoogd podium zorgt voor een beter bereik van het publiek. Een semipermanente tentconstructie biedt bescherming aan de optredende artiesten tegen wind en regen en functioneert tegelijkertijd in zijn fysieke verschijning als aankondiging van een optreden.

  Het Verenigd Schouwburgplein heeft Lilith Ronner van Hooijdonk gevraagd een schetsvoorstel te maken voor een semipermanente tent- en podiumconstructie in de nabijheid van de glooiing van West 8. Het voorstel is gebaseerd op de vrolijke lichtheid van het circus. Kleur, beweging en licht nodigen uit tot fantasie, spel en vervoering. De kleur zit in het podium en de constructie van de tent die zijn geschilderd in vrolijke kleuren en patronen. Beweging ontstaat door de wind die de vaandels die de constructie tooien doet wapperen. De verlichting vervangt de tent als deze niet is opgebouwd en creëert een intieme plek in de avonduren.

  De tent en het podium zullen gebruikt worden in de zomermaanden, van april tot en met september. Aan het begin van het seizoen wordt het podium en de constructie voor het tentdoek opgebouwd. Wanneer optredens gepland staan of om een andere reden een overkapping bij het podium gewenst is, kan het tentdoek eenvoudig in de constructie gehangen worden. Zo worden aan de Rotterdammer twee aankondigingen gedaan: 1. het seizoen is geopend en 2. vanavond wordt een optreden verwacht!

  Het podium en de constructie voor de tent bestaan uit een combinatie van hout en staal, het staal als robuust bouwmateriaal dat bestand is tegen intensief gebruik en vandalisme en vrolijk geschilderd hout om de kleuren en het plezier van de circus tot uitdrukking te brengen. Wanneer de tent niet is opgespannen maakt speciaal ontworpen verlichting het podium in de avond tot een bijzondere plek op het plein. Vrolijk wapperende vaandels nodigen overdag uit tot particulier gebruik.

  De toevoeging van een vrolijk moment op het plein draagt bij aan de beleving van de zomer in het centrum van de stad. Tegelijkertijd zal de semipermanente constructie zich losmaken van de omgeving en een eigen en luchtig verhaal vertellen waarmee het Schouwburgplein als stadshart van Rotterdam wordt onderschreven en versterkt.