Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 12.01.2015
  Van Botten worden Beesten Gemaakt

 • Van Botten worden Beesten Gemaakt

  Stichting Herbergen bedacht, ontwierp en voerde in september 2014 tijdens het muziekfestival Into The Great Wide Open op Vlieland de kinderkunstworkshop Van botten worden beesten gemaakt.

  Programma workshop
  Samenwerking met Stichting Herbergen
  Plaats Vlieland
  Opdrachtgever muziekfestival Into The Great Wide Open
  Status Uitgevoerd
  Jaar 2014

  schets

  Met enige regelmaat vindt er onderhoud aan het strand van Vlieland plaats. De kracht van het water en de wind en de stijging van de zeespiegel zorgen ervoor dat de kust van Vlieland langzaam verdwijnt. Om te voorkomen dat Nederland steeds kleiner wordt grijpt Rijkswaterstaat in door zand ver uit de kust op te spuiten op het strand. In 2013 werd op Vlieland zo één miljoen kubieke meter zand aangebracht. Deze hoeveelheid zand is te vergelijken met het vullen van ruim de helft van de Kuip in Rotterdam. Wij vroegen ons af wat er in deze gigantische zandbak te vinden is? Wat voor zeemonsters zouden er diep in de zee begraven kunnen liggen?

  Op het strand van Vlieland maakten wij een archeologische vindplaats. In deze interactieve installatie konden bezoekers hun fantasie de vrije loop laten want botten, schedels en zelfs hele skeletten konden zelf gemaakt en opgegraven worden. Het strand van Vlieland fungeerde als een grote mal waarin met houten vormen gaten en kuilen naar eigen idee in het zand gemaakt werden. Deze gaten werden vervolgens gevuld met vloeibaar gips en na enkele minuten konden de afgietsels opgegraven worden.

  De afdrukken van gips stonden niet op zich zelf maar samen met de creaties van andere bezoekers ontstond een groot zeemonster. Iedereen was uitgenodigd deel te nemen of als toeschouwer de gravers gade te slaan. Zo ontstond een natuurlijke performance van kijken en bekeken worden welke eigen is aan het strand.

  De locatie van de opgraafplaats was vanzelfsprekend het strand. Verdere benodigdheden waren gips, water, klein materieel en wat vrijwillige handen. Met deze eenvoudige middelen werd een spierwitte verzameling botten gemaakt.