Lilith Ronner
van Hooijdonk

storytelling through architecture

 • 31.03.2015
  Huis Eén

 • Huis Eén

  Isis en Michiel willen voor hun twee jonge kinderen een huis met buitenruimte. Tegelijkertijd zijn de ouders van Michiel op zoek naar een huis voor hun oude dag. De twee families besluiten gezamenlijk een huis te laten bouwen. Uitgangspunt van het ontwerp is de relatie met de tuin en de buitenruimte. Een baksteen gevel omarmd het familiaire leven.

  Opdrachtgever particulier
  Plaats Amsterdam
  Status in ontwerp
  Jaar 2015 – nu
  Oppervlakte 400m2

  De gevel is de barrière tussen het lawaai van het spoor en de beschutte achtertuin van het huis. De contour van de vlakke gevel is de afdruk van de sculpturale vormen grenzend aan het binnengebied. Trapsgewijs lopen de verdiepingen op. De gevel wordt uitgevoerd in een handgevormde rode baksteen, een stoere steen die de vorm benadrukt. Contrasterend met deze formele gevel is op het binnenterrein een speels volume gerealiseerd. Een uitkragende eerste verdieping geeft beslotenheid aan de tuin, en tegelijkertijd wordt er ruimte geschept voor royale balkons op de tweede verdieping.

  Aan de tuin grenst het gelijkvloerse appartement voor de senioren. De eerste verdieping is bedacht voor de slaapvertrekken van de familie. Een lange gang die langs de baksteengevel ligt, vormt de buffer tussen de lawaaiige kant en de slaapkamers. Een tweede woonverdieping ligt op de tweede etage, zodat er uitzicht is over de omgeving. Een robuuste wenteltrap geeft toegang tot de verdiepingen. Een kleine studeerkamer is gelegen op de dak van de woning. Op alle verdiepingen zijn buitenruimtes, zodat de tuin op het maaiveld en op de verschillende verdiepingen terugkeert in het beeld.

  De woning wordt opgetrokken uit massieve houtbouw. Dit duurzame materiaal is constructief en tegelijkertijd is de ruwbouw ook de afbouw. In de vloeren worden alle installaties weggewerkt. Het materiaal zorgt voor een prettig binnenklimaat dat op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid reguleert. Zowel in het interieur als in de relatie tussen de binnen- en buitenruimte is de woning een Hollandse oase.